

רכיבה טיפולית
מהו טיפול בעזרת סוסים ולמי הוא מתאים?
תחום הטיפול בעזרת סוסים יכול לענות על צורכיהם הטיפוליים של מגוון אוכלוסיות, בשלל מצבים, מגילאי הילדות ועד הגיל השלישי. המפגש יכול להיות פרטני, דיאדי, או קבוצתי. מטופל יכול להפנות את עצמו לרכיבה טיפולית (תלוי בגיל וברמת התפקוד), או להגיע בעקבות המלצה או הפניה מגורמי מקצוע שונים בתחום הרפואי, פרא-רפואי, או החינוכי.
עיקר המפגש הטיפולי סובב סביב יצירת קשר של קרבה וטיפוח הסוס והסביבה שלו, אימונו מהקרקע וכן רכיבה. המפגש: מטופל-מטפל-סוס מאפשר מרחב התפתחותי עבור המטופל, להתבוננות עצמית ולשיפור ודיוק תחומי חיים שונים. הסוס נותן למטופל משוב עוצמתי ומיידי ומשקף עבורו את התוצאות הישירות להתנהגותו.

הגישה החיובית
הגישה החיובית מושתתת על אהבה לסוסים ועל הרצון לאפשר חוויה הדדית של הנאה במהלך האינטראקציה המשותפת.
הגישה משתמשת ב׳חיזוקים חיוביים׳, ומבוססת על מחקרים מתחום מדעי ההתנהגות.
במהלך למידה מבוססת חיזוקים חיוביים הסוס משתדל להשיג תוצאה נעימה או מהנה. חוויה חיובית מעודדת את הסוס להיות פעיל בלמידה ובאינטראקציה. הסוס אקטיבי, יוזם ובשליטה. זוהי תקשורת שמעודדת סקרנות, יצירתיות, שיתוף פעולה, ביטחון עצמי, ביטחון בסביבה ואמון, וזו דרך לנהל תהליך למידה מתגמל ומהנה לסוסים ואנשים, ללא כוחנות, שליטה, או לחץ, וללא אביזרים המייצרים כאב או אי נוחות.
הגישה נותנת לתהליך ולחוויית הלמידה ערך שווה, ולפעמים אפילו רב מן התוצאה. היא מאפשרת מפגש מסוג אחר בין אדם לסוס, מפגש שבו מתקיים מבט חומל וחופש בחירה, המאפשר גם לנו לגלות אפשרויות חדשות וחופש בחירה עבורנו.
הגישה החיובית מקובלת בעולם הסוסים למעלה משני עשורים, אך בארץ נמצאת עדיין בחיתוליה. עם זאת, גם בישראל קיימות מספר חוות חלוציות אשר עובדות בהשראת הגישה החיובית.

יתרונותיה הטיפוליים של הרכיבה הם רבים ומגוונים:
בהיבט הפיזי:
הרכיבה תורמת לשיפור הקואורדינציה, שיווי המשקל, היכולת להפרדת תנועה ואיזון טונוס השרירים. כמו כן, היא מחזקת את המודעות לגוף ואת היציבה הנכונה והיעילה, משפרת את היכולת לוויסות כוח ונותנת מענה לצורך בתנועה ריתמית, קבועה ומרגיעה.
בהיבט ההתנהגותי:
הרכיבה מחזקת את תחושת העצמאות, משפרת טווחי קשב וריכוז, נוכחות, יכולת שהייה ב׳כאן ועכשיו׳, ממתנת תגובות אימפולסיביות, עוזרת בלמידת ויסות של התקפי זעם, ונותנת כלים להתמודדות עם כישלון. הרכיבה מאפשרת מפגש עם פחד וחרדה ונותנת למטופלים הזדמנויות לחצות פחדים ולהתמודד.
הרכיבה יכולה להחזיר תחושה של שליטה בחיים במצבים שבהם התחושה הזו נפגעה.
בהיבט התקשורתי:
הרכיבה מחזקת את היכולת להקשיב לאחר, לפתח אמפתיה וסבלנות, למצוא דרך לביטוי עצמי ביחד עם קבלה והבנת הצורך של האחר, ולבנות שפה משותפת.
בהיבט הרגשי:
הרכיבה מעצימה ומחזקת את הדימוי העצמי, הביטחון העצמי ותחושת היכולת והמסוגלות אצל המטופל. הקשר עם הסוס יכול לתת תחושה של קבלה ללא תנאי, אהבה והנאה. במידה שהמשימות הניתנות מותאמות לרמת היכולת של המטופל – הוא חווה הצלחה, הנעה והנאה.
מפגש טיפולי מתחיל בשיחה, ביצירת קשר בין המטפל למטופל, והיכרות עם הסוס מהקרקע ורכיבה. במפגש, הדגש הוא על מתן מענה למטרות הטיפוליות.
דוגמאות

-מטופל שסובל מדימוי עצמי נמוך יקבל מספר רב של משימות מותאמות לדרגת המיומנויות שלו כך שיחווה המון הצלחות קטנות.
-מטופל אשר מתקשה להתרכז יקבל משימות שקשורות בסדר וארגון ובשיפור זיכרון, כמו: מסלול מורכב ממספר של תחנות, או פעולה מורכבת מרצף של פעולות בסדר מסוים, בין אם זה תרגיל שקשור באימון הסוס, טיפול בו, או רכיבה.
-מטופל עם קשיים ביציבה (סרבול) יקבל משימות שקשורות לאתגרים של שיווי משקל ויציבה נכונה, כמו: לרכוב במעגלים, סללום, שמינית ושאר צורות מורכבות במקצבים משתנים.
-מטופל שחווה חוסר שליטה בחייו יקבל המון חופש בחירה ויתבקש להוביל את המפגש, את הקצב, את התוכן ואת הפעילות כדי להחזיר לחייו תחושה של שליטה.
-מטופל שחווה חרדה חברתית יתנסה בחוויה קבוצתית מהנה ומחברה באווירה בלתי תחרותית ומפרגנת, וילמד דרך העבודה הקבוצתית עם הסוסים איך להיות חלק מקבוצה, לתקשר, לעזור, להיעזר ולהיתמך ע״י חבריו לקבוצה ואיך לשתף פעולה.

בתחילת כל מפגש אנחנו מזמינים את הסוסים לבוא ולהשתתף. בדרך-כלל הם באים בשמחה, אך הם רשאים לסרב. אם סוס אומר לא - נקשיב ולא נכפה, ואז נבדוק: אולי הוא לא מרגיש טוב, אולי הוא מוסח, אולי יש בעיה אחרת. כל דבר שאנחנו עושים עם הסוסים מבוסס על הסכמה.
כך אנחנו מלמדים את באי החווה כבוד לצרכים של האחר, הקשבה, אמפתיה, וסובלימציה של דחפים ('תרופה ל'בא לי'). בדרך כלל אנחנו מתחילים בהברשה. יש לנו דרך לשאול את הסוס אם הוא מעוניין לשתף פעולה. למשל: יש משטח שאם הוא עולה עליו זה סימן שהוא מעוניין, ואם הוא יורד ממנו זה סימן שהוא לא מעוניין. סוס שמעוניין בהברשה נוגע עם האף במברשת ומסמן לנו את רצונו.
היום עוסקים הרבה בתחום של מוגנות וגבולות בתחום הגופני – דרך מערכת היחסים הזו עם הסוסים אנחנו מתרגלים כבוד לגוף של האחר, הסכמה, מגע מתוך ביטחון ואמון.
משחקים מהקרקע - הסוסים שלנו מכירים המון סוגים של משחקים, שנלמדו לא למטרות שעשוע, אלא על מנת ליצור קשר עם בני-אדם. הסוסים משחקים באולינג, כדורגל, כדורסל, והלהיט המיוחד: כדור-אף. כמו כן, אנחנו נהנים מסללומים, מעבר בין תחנות של אתגרים כאלה ואחרים, וטיולים מחוץ לחווה.
רכיבה – עם הזמן אנחנו מתנסים ברכיבה בסגנונות שונים. אצלנו הרכיבה היא חלק מהטיפול, אבל היא לא חשובה יותר מהטיפול בסוסים ובחווה: האכלה, הברשה, טיפול רפואי...
יש בחווה גם עיזים, תרנגולות, כלבים וחתולים שהצלנו. אנו מטפלים בהם ונעזרים בתקשורת איתם. יש ערך טיפולי רב גם לעבודה עם חיות קטנות.
אשמח לדבר ולהתאים עבורכם את סוג המפגש המתאים עבורכם
